Termékek Menü
0
Ön itt jár: >

Munkavédelmi kesztyűink

Védőkesztyű fontossága

A munkavédelmi felszerelések egyik legfontosabb terméke a védőkesztyű. A megfelelő védőeszköz használatára különösen oda kell figyelni, ha a kézről van szó, hiszen a kéz sok esetben elsődlegesen érintkezik a termékekkel, tehát sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint más testrészünk. A kéz védelme tehát rendkívül fontos, erre szolgál a védőkesztyű is.

A védőkesztyű védelmet nyújthat a mechanikai sérülések, de a hőhatások és a hideg ellen is. A védőkesztyű tehát megvédi a bőr felületi sérüléseit, de képes mélyrehatóbban is védelmet nyújtani, például a törésektől, húzódásoktól és zúzódásoktól is védelmet nyújthat. A mechanikai sérülések létrejöhetnek akkor, ha valamilyen tárgyat megfogunk, vagy szűk helyre nyúlunk be, esetleg elmozduló eszközöktől, de éles és hegyes tárgyak is okozhatnak sérüléseket. Ez azt jelenti, hogy nem csak az ujjakat, de a csuklót is védeni kell. A hő- és lánghatások veszélyeinek is sok kéz ki van téve. Itt a forró tárgyakkal való érintkezés jelzi a legnagyobb veszélyt, tehát a védőkesztyű feladata, hogy megvédje a bőrfelületet a forróságtól, hiszen ha eldobja az illető a forró tárgyat, az más testrészeire és más személyekre is óriási veszélyt jelenthet.

A megfelelő hőszigetelést is biztosítani szükséges, hiszen sokak a hideg környezetben dolgoznak és az ujjak elfagyásától is meg kell védeni a kezet. Az ujjak elfagyása azt jelenti, hogy sérülnek a szövetek és az idegsejtek is. Nem csak a tartós hideg, de a hideg tárgyak megfogása ellen is védelmet kell biztosítani a kéznek, mert azok is súlyos roncsolódáshoz vezetnek. Ennek alapján láthatjuk, hogy nagyon sokféle védőkesztyű létezik, a munkának megfelelő védőkesztyű kiválasztása rendkívül fontos. A kesztyű méretét is figyelembe kell venni, hogy az ujjaknak és a kéznek a megfelelő és kényelmes, a teljesen természetes mozgást biztosítsuk, hiszen ha ez nem így történik, az is balesetveszély forrása lehet.

A munkavédelmi kesztyű alkalmazása óv a sérülésektől

Sok veszélynek van kitéve az átlagos dolgozó, különösen, akik gyártelepeken dolgoznak, hiszen itt nagy hőmérsékletű és veszélyes anyagok is megfordulnak. A munkavédelmi kesztyű alkalmazása az ilyen környezetekben rendkívül fontos, mivel akár a másodperc töredéke alatt is komoly sérüléseket lehet szenvedni a megfelelő felszerelés hiányában. A kéz védelme különösen fontos, így a megfelelő védőeszközök beszerzésére nagyon oda kell figyelni minden munkahelyen.

Bizonyos munkaterületek, mint a gépgyártás, autógyártás, bányászat, húsipar eleve megkövetelik a munkavédelmi kesztyű alkalmazását, azonban egyéb területeken is fontos lehet a viselése. Az ideális védőkesztyű kiválasztásánál fontos szempont, hogy mi ellen szeretnénk a védelmet. Ez azért fontos, mert a különböző környezetekbe különböző jellegű kesztyűk kellenek. Az egyik leggyakoribb ok a mechanikai sérülések elkerülése.

Ezek általában a bőr felületi sérülését, horzsolását, felszakadását jelentik, drasztikusabb esetben viszont csonttörés is előfordulhat. Hegyes tárgyakkal való munkavégzés során tehát, nélkülözhetetlen a megfelelő munkavédelmi kesztyű viselése. Ugyanez mondható el a forró és veszélyes, savas vagy lúgos anyagok kezelése esetén is.