Termékek Menü
0

A fej védelme

A védősisakokra vonatkozó alapvető szabványok az EN 397 (zuhanó tárgyak elleni ipari védősisakok) és az EN 812 (fejbeütésveszélye elleni fejvédők). Ezeknek megfelelően a sisakok sildjén megtalálható a gyártás időpontja (év/negyedév), mivel a várható élettartamot a gyártó tájékoztatásának megfelelően kell figyelembe venni, ami rendeltetésszerű használat és tárolás mellett a nagy szilárdságú HD polietilén és ABS (akrilonitril-butadién-sztirol) anyagú eszközöknél általában három év, hétezer munkaóra.
A védősisakok átlagos élettartamát több tényező is befolyásolhatja, mint például a hőmérsékleti viszonyok, a használat gyakorisága,mechanikai igénybevétel foka, fizikai és kémiai sérülések, napfény UV-sugárzása. Az erős ütés behatásának kitetteszközt akkor is le kell cserélni, ha azon nincsen látható sérülés.
Az EN 397 szabvány ipari védősisakokra vonatkozó alapkövetelményei:
- fej beütésének veszélye elleni védelem
- maximum 5 kN erejű, zuhanó tárgyak ütőhatása elleni védelem
- áthatolás, átlyukadás elleni védelem
Az arcvédőkre is vonatkozó EN 166 szabvány követelményei:
- mechanikai ellenállóképesség: mint a védőszemüvegeknél (S, F, B, A)
- a látómező optikai osztályozása: mint a szemüvegeknél (1, 2, 3)
- egyéb jellemzők: fröccsenő folyadékok (3), elektromos ívkisülés (8), olvadt fémcseppek (9)
A hálós arcvédőkre vonatkozó EN 1731 szabvány követelményei:
- mechanikai ellenállóképesség: mint a védőszemüvegeknél (S, F, B, A)
- egyéb jellemzők: sugárzó hő elleni védelem (G a korábbi szabványban)
A fej- és arcvédőkre vonatkozó főbb szabványok:
EN 166 Egyéni szem- és arcvédő eszközök / EN 397 Ipari védősisakok EN 443 Védősisakok tűzoltáshoz EN 812 Ütés elleni fejvédők ipari célra EN 1731 Hálós szem- és arcvédők EN 12492 Hegymászósisakok EN 12941 Légzésvédő készülék sisakkal vagy kámzsával EN 14052 Nagy védőképességű ipari védősisakok EN 14458 Sisakkal használt szem- és arcvédők tűzoltó-,-mentő- és vészhelyzeti szolgálatok számára EN 50365 Villamosan szigetelő védősisak kisfeszültségű-használatra (1000 V)